Palvelut

Aapo Repo
46 vuotta
Asuu Fiskarssissa
Nukketeatteritaiteilija
Teatterinukkien rakentaja
Esiintyjä
Kuvaaja ja sisällöntuottaja

Nukketeatteri reaktori on perustettu 2007 ja se on tarjonnut korkeatasoisia esityksiä ja palveluita sitä asti. Turun Taideakatemian nukketeatterilinja antoi erittäin hyvät valmiudet oman toiminimen perustamiseen. Vuosi vuodelta toimintaa on kehitetty vahvasti nojaten vanhoihin nukketeatteri tekniikoihin, kuten marionetteihin ja Bunrakuun(Japanilainen vanha nukketeatterimuoto) ja se on yhdistetty nykynukketeatteriin ja esittävään taiteeseen. Nyt vuonna 2023 keskityn entistä enemmän kohti esitystaiteen rajojen venyttämistä kohti monipuolisempaa taide-elämysten tuottamista. Unohtamatta juuriani nukketeatterin saralla.

Pöytä FUSSBALL! uusin reaktorin tuote, joka sopii työpajailuun, hauskanpitoon ja myös isommaksi kurssikokonaisuudeksi.

https://www.nukkereaktori.com/palvelut/animaatiokerho/poyta-fussball/

KLIKKAA KUVAA, NIIN NÄET KAIKKI ESITYKSET!

Esitykset
Olen saanut työstää myös omia sooloesityksiä joista osassa on ollut ulkopuolinen ohjaaja. Yksin työskentely on haastavaa, mutta myös hyvin palkitsevaa, jos prosessi onnistuu. Se, että pääsee rauhassa kokeilemaan ja tutkimaan ideaa on itsenäisen työskentelyn paras osa. Uskon, että yksin tehdyt projektit ovat kasvattaneet minua taiteilijana parempaan suuntaan. Osaan toimia vahvemmin myös ryhmässä ja ottaa vetovastuuta. Vaikka vapaana taiteilijana on paljon haasteita, se mahdollistaa vahvan oman tyylin rakentamisen.

Jättimarionetit. Installaatio ja esitys. Olen varsinkin Koronan aikana ottanut uuden suunnan esityksellisesti ja myös ajatuksellisesti. Jättinuket suurin tapahtumiin. Minulla oli 2022 ONOMAn HIDDEN summer biennale kesänäyttelyssä Fiskarssissa esillä jättikokoinen marionetti. Se on interaktiivinen siten, että kuka tahansa pystyy liikuttamaan sitä ja saamaan ainutlaatuisen kokemuksen. Nyt olen saanut tehtyä sen pohjalta myös esityksen, Loppuun palanneet. Se on saanut inspiraation Joel Lehtosen Putkinotko teoksesta. Kyseessä ei ole pelkkä esitys, se on myös installaatio, missä on kaksi jättimarionettia ja 3D 180 VR video, joihin yleisö voi tutustua omaan tahtiin. Kaiken kruunaa itse esitys, mikä on installaation kolmas palanen. Loppuunpalanneet!

Nuken rakennus ja työpajat

Rakennan itse nuket kaikkiin omiin esityksiin ja tilauksesta myös toisille ryhmille tai yksityishenkilöille. Pidän myös työpajoja nukenrakennuksesta. Mielelläni työstän puuta materiaalina, mutta myös muut raaka-aineet käy. Varsinkin jos rakennetaan yli 1 m korkuisia nukkeja. Viimeisin tilaustyö ja samalla kurssin lopputulos oli 4 metriä pitkä lohi, joka oli valaistu sisältä. Sen ensi esitys oli Metronom tapahtumassa Mustiossa 2022.

TYÖRYHMISSÄ TEHDYT TYÖT

Tukkipojat työryhmä, 2016. Puurranko. Teimme esityksen vanhustenhoitolaitokseen tanssija Jukka Ristolaisen kanssa. Olimme tehneet jo aikaisemmin yhden esityksen, Tikkapojat.

2017, hunger, Teater Reflksion, Black box dance theater, Teater katapult.

2019, Pinokkio ’co. Pinokkio-ADDIKTIO


Pinokkio ’co työryhmä, 2019. Pinokkio-addiktio.
Esitys käsittelee peliaddiktiota. Teimme elokuvantekijä Esa Orren kanssa klassikosta modernin version. Mietimme perin pohjin, kuinka saisimme projisoinnit tehtyä ilman, että se tuntuu päälleliimatulta. Samalla pyrimme tekemään siitä mahdollisimman kokonaisvaltaisen. Pinokkio-hahmon tuli voida elää luomassamme digitaalisessa maailmassa. Nuket ja naamiot sekä lavasteen tein perinteisellä tekniikalla puusta. Vastakohtana hyvin erilaiselle digitaaliselle elementille. Bunrakunukke toimii myös todella elävän oloisesti ja sillä saa ilmaistua illuusion ’elävästä puunukesta’.

The Way Back Home oli esitys, joka muutti elämäni taitelijana. Olemme esiintyneet esityksellä ympäri maailmaa. Noilla matkoilla inspiroiduin monesta näkemästäni asiasta. Apurahojen ansiosta olen saanut toteuttaa näitä ideoita omissa projekteissani.

Lisätietoa: https://www.branar.ie/productions#/thewaybackhome/

Romeo & Juliet on viimeisin Teater Refleksionin esitys, jossa olen työskennellyt. Esityksessä on kaksi nukkenäyttelijää ja useita rooleja. Ensi-ilta nähtiin vuoden 2019 Horsens Theater Festivaleilla.

Linkki traileriin:
https://vimeo.com/393902601

Lastenkulttuurin valtionpalkinto on tähän astisen urani suurin ja merkittävin tunnustus. Palkinnon myötä ymmärsin, kuinka paljon ihmiset joille tätä työtä teen oikeasti vaikuttavat siihen, kenelle palkinnot annetaan. Minulle tämä on paljon enemmän kuin palkinto. Se on muistutus siitä, että vaikka puurtaminen on raskasta välilllä, kannattaa vain puskea eteenpäin. Nyt rima on entistä korkeammalla minulle itselleni, koska sitä on juuri nostettu.

KURSSIT!(klikkaa)

 

  1. Animaatiokerho