Loppuunpalanneet

Joel Lehtosen Putkinotko teokseen pohjautuva kokonaisuus. Tässä nukketeatteri reaktorin teoksessa pääosassa ovat Juutas Käkriäinen ja Rosina Käkriäinen. Vaikka Putkinotko itsessään sijaitsee Saimaan rannalla Putikossa, se voisi periaatteesa sijaita missä tahansa. Tämä tarina ja historia elää kaikissa meissä.

Putkinotko on kirjoitettu aikana, jolloin Suomessa oli vielä vahva luokkayhteiskunta ja meidät jaettiin selvästi kahteen eri kastiin. Ne joilla oli omaisuus, haalivat sitä järkkymättömästi lisää ja ero tavalliseen työtä tekevään kansaan oli suuri. Herrat saivat myös omia vapauksia.

Juutas ja Rosina olivat pahnan pohjimmaisina. Aapeli Muttisella oli kesäpaikka Putkinotko, tila jossa oli omenapuutarha, päärakennus, sauna ja tupa. Hän otti tienreunasta löytämänsä Käkriäispariskunnan pitämään tilaa sillä välin kun hän itse työskentelee kaupungissa. Sitä vastaan, että he pitäisivät huolta tiluksista ja mahdollisesti saisivat myös osan Putkinotkosta itselleen.

Juutaksella Ja Rosinalla ei ollut paljoa tienestien mahdollisuuksia. Lapsia siunaantui joka toinen vuosi ja suut oli ruokittava. Pieni tilus tuotti kyllä pottua ja kalaa sai kuivattavaksi Järvestä. Se ei kuitenkaan riittänyt koska leipääkin piti saada.

Vaihtoehtona oli tietenkin Korpijoonin myyminen ja enemmän siitä saisi rahaa, jos sitä kävisi tekemään itse. Rosina oli monta vuotta yrittänyt saada Juutasta toimeen, vaakakupissa tosin painaa se, että köyhät ei korpijoonia(Pontikkaa) saa myydä eikä tehdä. Siitä joutuu tiilenpäitä lukemaan ja luultavasti koko perhe joutuu tien päälle jos jäävät kiinni.

Tässä on raamit tälle kokonaisuudelle. Tämä siis koostuu installaatiosta, mikä on interaktiivinen. Ihmiset voivat kokeilla marionetteja ominpäin, Aapo Repon ohjauksessa ja valvonnassa ja sitä kautta luoda oman suhteen näihin nukkeihin.

Nuoret kokeilemassa marionetin liikutamista ryhmänä

Tämän lisäksi on vielä Immersiivinen 3D 180 VR video, mikä katsotaan virtuaali(VR) laseilla. Esitys, video ja marionettien kokeileminen ja niiden katsominen luo sen täyden kokemuksen, mitä tavallinen esitys ei voi tarjota.

Kokonaiskesto: n. 2h

Installaatio kun paikalla on 50-100 henk.: 1 h.

Esitys: 40 min.

Esityksen pystytys: 4 h

Esityksen purku: 2 h

Esitystä voi seurata yhtä aikaa max 300 henk. Mutta installaatioon tutustuminen kannattaa jakaa useamman tunnin ajalle. Esim. klo. 12 ennen esitystä ja klo:14 esityksen jälkeen.

Kiitos tukijoille!